Eмисия новини
от 12.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Български вестници
Снимка: Ани Петрова

Над 40% от розите остават на полето, алармира "Земя" на първа страница. Производителите на розов цвят са съсипани от бездействието на държавата в кризата, предизвикана от коронавируса, както и от натрупани през годините проблеми, пояснява вестникът. Според засегнатите, три години са нужни на бранша, за да се възстанови.

Природният газ по-евтин, парното - не, възмущава се вестник "Дума". Държавният регулатор не намали цената на парното, защото през лятото тази услуга не се ползвала, пояснява вестникът. Българският енергиен холдинг все още бави връщането на надвзетите пари за газа, добавя изданието.

"Монитор" информира на първата си страница, че газът поевтинява, а парното поскъпва. В София отоплението от ТЕЦ ще е по-скъпо с 22 на сто. В три града абонатите ще плащат над 100 лева за мегаватчас. Най-слабо засегнати от повишената цена ще са абонатите на топлофикацията в Плевен - само 3 на сто.

“Гавра! перфорирани очила спасявали от слепота“, предупреждава “Труд“ на първата си страница. От вестника са разкрили тази търговска измама в интернет, разкрили са и други подвеждащи реклами.

Европейският потребителски център информира чрез "Монитор", че всяка шеста жалба на българи е заради невърнати пари при анулиране на самостоятелно направени резервации за пътувания и нощувки в страни от Европейския съюз. Започват проверки на търговците заради многото случаи на подвеждащи оферти. Глобата е до 3000 лева, ако даден хотел е декларирал повече звезди, а обслужването не отговаря на рекламата, поясняват от потребителския център.

В интервю за "Телеграф" Веселин Налбантов от Асоциацията на хотелиерите казва, че летният сезон не може да бъде спасен само с български туристи. В Слънчев бряг са отворени по-малко от десет хотела и то едва от няколко дни. Хотелиерите се нуждаят от пари, дори и под формата на кредити, казва Налбантов. 

"Телеграф" съобщава и за колапс, заплашващ китайските ресторанти. Екип на изданието е направил проверка вчера, когато официално разрешиха отварянето на заведенията на закрито, но китайските ресторанти са останали затворени. Те спряха работа още през март - в началото на извънредното положение.

Тайната зад успеха на българския модел в кризата с коронавируса се крие в мизерната пенсия, която хората получават, и то за кратко, пише в анализ в "24 часа". Авторът Виктор Иванов подчертава, че истинската реформа се състои в изсветляване на доходите и повишаване на пенсиите. Никой няма сметка от подобна реформа обаче, заключава анализът.

Според друг анализатор - Тихомир Безлов, списъкът на Бобокови е странен и непълен, пише "24 часа". Към 2005 година българите с над 20 млн. долара притежание са били 2-3 пъти повече, смята той. Безлов коментира, че списъкът е оповестен, за да привлече внимание, и е постигнал целта си.

В анализ в "Труд" бившият депутат Петър Славов предупреждава за законопроект на ГЕРБ, който превръща катаджията едновременно в обвинител, съдия и екзекутор. По новия ред възраженията си ще можем да отправяме устно до съставителя на акта, пояснява адвокатът Петър Славов. Той призовава КАТ и МВР да започнат да работят по превенцията на автопроизшествията.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от