Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искрен Иванов за бунтовете в САЩ: Намесата на армията е сигнал, че конфликтът е от държавен мащаб

Тръмп губи шансовете си за втори мандат, смята той

Бизнес сграда в Минеаполис гори след притести, прераснали в насилие в града
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Намесата на армията сигнализира, че конфликтът се превръща в събитие от държавен мащаб". Това каза пред БНР Искрен Иванов, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски" във връзка с бунтовете в САЩ след убийството на афроамериканеца Джодрж Флойд от полицай. Той посочи, че в американската история такъв тип расови конфликти са нещо обичайно, но мащабите на този заплашват да ескалира до нещо много по-катастрофално.

"В САЩ има ясно разграничение в сектора за сигурност, той е повлиян от американския федерализъм. Органите за сигурност се управляват от длъжностни лица, пряко избрани от гражданите на ниво щати - т.нар. шерифи. Там има самосъзнание за това, че тези органи са отговорни не само пред федералното правителство, но и пред гражданите", обясни той.

В предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Иванов заяви, че очаква такива протести да се появят и в Европа, защото в цялата англосаксонска общност вече има.

"Този конфликт повдига един много важен дебат - по какъв начин стоят нещата с правата и свободите не само в САЩ, но като цяло в развитите демокрации". 

По думите на Искрен Иванов афроамериканците са много добре интегрирани във всички сфери на живота, но въпросът е дали полицейското право в САЩ има нужда от реформа.


Според преподавателя в СУ президентът на САЩ Доналд Тръмп започва да губи шансовете си за втори мандат в Белия дом

"С намесата на армията и с другите мерки Тръмп трябва да убеди обществото, че той прави най-доброто за тях. Аз не мисля, че той може да го направи. Този път няма да му се получи, защото започна да губи харизмата на обединител на американското общество, а за един президент това е фатално - и на избори, и в политиката".

Цялото интервю на Лора Търколева с Искрен Иванов в предаването "Преди всички" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна