Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската ритейл асоциация с писмо до собствениците на молове

Снимка: БТА

"Вече две седмици след отварянето на моловете проблемите се задълбочават, вместо да се решават". Това каза пред БНР Тодор Тодоров от Българската ритейл асоциация във връзка с писмото им до собственици на големи търговски центрове с искания за облекчения. Той посочи, че диалогът е много труден и бавен и се води от наемодателите с всеки наемател, за да бъде разделена общността им и да се постигнат условия, които да са изгодни за наемодателите.

По думите му много от собствениците не са отворили, защото искат да са решени неяснотите с условията за миналия и за бъдещия период, а тези, които са отворили в аванс, са в процес на преговори, но вече са отворили и това усложнява преговорите.

"Собствениците на молове в България са собственици на молове и в други страни от ЕС и там има облекчения и то още в ден 5-и след пандемията. Тук се случва нещо, което е прецедент в ЕС", коментира в предаването "Преди всички" Тодоров. 

Според него от Българската ритейл асоциация не са оптимисти, че ще бъде постигната справедлива договореност със собствениците на големите търговски центрове, за да могат да работят спокойно напред и затова ще потърсят и намесата на властта:

"Това е последната и единствената стъпка, която следва да предприемем. Ще искаме правителството да се намеси с налагане на промени в Търговския закон. Ако договорите бъдат изменени, наемодателите ще бъдат много по-сговорчиви", заяви Тодоров и посочи, че срокът, който си дават за това, е до края на месец юни, след което са готови да излязат и на протест

В момента магазините в моловете работят с намалени обороти, акцентира той.  

Цялото интервю на Лора Търколева с Тодор Тодоров в предаването "Преди всички" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени