Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Ботев с над 120 паметника в България и по света

Снимка: Радио Видин

Един от митове за Христо Ботев е, че Ботевото четиристишие: „Настане вечер, месец изгрее...” от стихотворението „Хаджи Димитър” е изписано със златни букви на колона в Сорбоната. За съжаление, това не отговаря на истината. Няма документи, доказващи дали някога е това е било факт и каква е причината за легендата.

Напълно реален е барелефът на поета пред Българския културен център на „Rue La Boetie”с друг цитат от същата творба: ”Тоз, който падне в бой за свобода...”, преведен на френски. Центърът се намира в пресечка на "Шанз-Елизе" и дори и при кратък престой в Париж е възможно да намерите време да го посетите и да оставите там цвете в памет на поетичния гений на Ботев.

Подробности за първите чествания на 2 юни, за първия паметник на Ботев във Враца, за паметника на Ботев в Българското национално радио, за първия биограф на Ботев, за присъствието на Ботев в световната литература, за това на колко езици е преведен и други любопитни факти можете да научите от Катерина Трайкова – ръководител на отдел Справочна редакция към Дирекция Архивен фонд на БНР, в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна