Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жертвите на коронавируса в Русия надхвърлиха 5000

Посетители пред фонтана „Дружба на народите“ в Москва, след като руската столица разреши кратки разходки на гражданите.
Снимка: БТА

Смъртните случаи от коронавируса в Русия днес надхвърлиха 5000, докато властите смекчават ограничителните мерки и се подготвят да обявят стъпки за рестартиране на икономиката, предаде АФП.

Здравните власти обявиха нови 182-ма починали от Covid-19през последните 24 часа, с което общият им брой става 5037.

Новите инфекции за денонощието са 8863, като техният брой достигна 423 741, като по този показател Русия отстъпва само на САЩ и Бразилия.

Изписаните пациенти за последните 24 часа са 11 108 - с над 25 процента повече от новооткритите, като общо оздравелите до момента са 186 985 (44% от случаите).

Новозаразените обаче устойчиво намаляват от средата на май, когато на дневна база имаше по около 11 000 случая.

Представители на руското правителство казват, че високият брой случаи на Covid-19 се дължи на масовото тестване на населението. А това, че новите инфекции постепенно намаляват и смъртността е ниска, означава, че страната може да се върне към нормален ритъм на живот.

Критиците обаче се съмняват в обявяваните данни, обвиняват властите, че не съобщават истинските данни за жертвите на коронавируса, и смятат, че отмяна на ограниченията ще предизвика нова вълна от заразени.

Руският президент Владимир Путин съобщи в понеделник, че отложеният референдум за промени в конституцията, които могат да удължат оставането му на власт, ще се проведе на 1 юли. Освен това големият военен парад, който не се състоя за Деня на победата на 9 май, е насрочен за 24 юни.

Столицата Москва, която е смятана за епицентър на пандемията с почти половината случаи на коронавируса в страната, в понеделник облекчи 9-седмичните рестриктивни мерки, като позволи на магазини да отворят отново и разреши на гражданите да напускат домовете си за кратки разходки.

По-късно днес се очаква среща на Путин и премиера Михаил Мишустин за обсъждане на предложения за рестартиране на икономиката, която силно пострада от ограничителните мерки и ниските цени на петрола.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна