Eмисия новини
от 00.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Около 500 номинации за най-добра стартираща компания за дни

Снимка: https://www.trendingtopics.eu/

Стартъп екосистемата в България отбеляза сериозно развитие през последните години и се повишава качеството и това личи от участниците и победителите в конкурсите в тази сфера, заяви пред Радио София Иван Василев от Управителния съвет на BESCO - Българската стартъп асоциация, която обединява повече от 500 стартиращи, иновативни компании, фондове за рисков капитал и споделени работни пространства.

Асоциацията стартира преди дни кампанията за конкурса The Central European Startup Awards, като първият етап е номиране на национални кандидатури. След това най-добрите участници ще бъдат определени от жури, а във финалния етап публиката също ще може да даде своя глас, обясни Василев. Набирането на кандидатури е един от най-важните елементи в кампанията и вече са подадени номинации за около 500 стартиращи компании.

Засега церемонията по връчването на наградите е планирана за средата на месец ноември, но динамиката в епидемиологичната обстановка може да доведе да промени в графика. Интересен момент е очакването да проличи кои са оцелелите компании от ударите на кризата около Covid-19, тъй като има и доста засегнати бизнеси, но и други, които са в подем в тези трудни времена.

Едно от предизвикателствата в съвременната бизнес среда е да се използва по-добре научната и развойна дейност с фокус върху иновациите. Затова и Българската стартъп асоциация се стреми да подобри условията за стартиране и развитие на бизнес в България. Едно от нейните предложения е законопроект, внесен в Министерството на икономиката, с който ще бъде поощрено създаването на компании от нов тип и ще позволи структурирането на взаимоотношенията на всички участници в процесите. 

Повече информация за конкурса на BESCO и начините за номиниране на кампании и предприемачи можете да намерите в интервюто на Лили Големинова с Иван Василев. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна