Eмисия новини
от 08.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

ЕК предлага увеличение на бюджета за земеделие с 26,5 млрд. евро

Искат се и повече средства за гражданска защита в идните 7 години

| обновено на 02.06.20 в 17:47
Еврокомисарят по земеделие Януш Войчеховски
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия предлага средствата за общата селскостопанска политика да бъдат увеличени с 26,5 млрд. евро за следващия 7-годишен период.

Еврокомисарят по земеделие Януш Войчеховски съобщи, че според първоначалното предложение от 2018 г., бюджетът за земеделие е бил 365 млрд. евро, а с предложеното повишение става 391,4 млрд. За увеличението той поясни:

„По-голямата част от тази сума е за фонда за селскостопанско развитие, тоест, втория стълб. Тук се включват и специалните трансфери от плана за възстановяване - с 16.5 млрд. евро повече. Те ще бъдат изразходвани за амбициите и предизвикателствата, които стоят пред Зеления пакт“. 

Еврокомисарят по морските въпроси, биоразнообразието и рибарството Виргиниус Синкявичус съобщи, че средствата по риболовната политика ще бъдат повишени с 500 млн. евро през следващата многогодишна финансова рамка, което е с 8 на сто повече от предвидения бюджет по това перо през 2018 г. 

От своя страна, еврокомисарят за управление при кризи Янез Ленарчич поиска бюджета за RescEU, който е част от механизма за гражданска защита, да бъде повишен с 2 млрд. евро чрез инструмента „Следващо поколение ЕС“.

„Комисията предлага значително увеличение на бюджета чрез „Следващо поколение ЕС“ на механизма RescEU с 2 млрд. евро, като така общата сума за европейския механизъм за гражданска защита ще стигне до 3,1 млрд. евро за следващите 7 години“, каза той. 

Идеята е да се създаде резерв за стратегическо оборудване за реакция при спешни случаи, свързани със здравето, горските пожари, химически, биологични, радиобиологични или ядрени инциденти.

Ленарчич уточни, че механизмът ще включва медицинско оборудване, самолети за медицинска евакуация, полеви болници, хеликоптери за борба с пожарите, които да бъдат мобилизирани бързо при неотложни ситуации. 

Комисията предлага и значително увеличение на бюджета за глобална хуманитарна помощ с 5 млрд. евро, като общата сума за следващите 7 години да достигне 14,8 млрд.

Еврокомисарят по управлението на кризи Янез Ленарчич

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от