Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Математици с идеи как да седим, за да намалим риска от Covid-19 по време на пикник

Снимка: архив

Британски математици препоръчаха, когато са на пикник, хората да сядат във формата на петоъгълник, шестоъгълник или на триъгълници, за да образуват успоредник, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.

Този начин на подреждане осигурява най-добре спазване на желаната дистанция от 2 м за добра хигиена в условията на коронавирусната епидемия.

Някои специалисти са против пикниците, докато още не са изчезнали случаите на Covid-19. Според други, като проф. Сали Блумфийлд от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина, те са доста безопасни, стига хората да си носят индивидуално храна и прибори.

При шестоъгълник всеки човек може да е на дистанция от 2 м, като са необходими само 10,4 кв м. площ. В най-широката част хората са на 4 м, а средното е 2,29 м., обясни проф. Джейсън Лоти от Оксфордския университет. 

Ако мястото е по-малко, един човек може да седне в средата, а останалите да се подредят като петоъгълник. Така площта ще бъде смалена на 9,5 кв. м.

Триъгълници под формата на успоредник препоръчва телевизионният математик Боби Сигъл. 

Във Великобритания от вчера е разрешено хората да са на групи от шест до осем души на обществени места и в частни градини, но при спазване на дистанция от 2 м между тях. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна