Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В ивент сектора

Новата бизнес реалност: хибридни събития и преформатиране на пространства на открито

Снимка: Joker Media Rental

„Не можем да очакваме големи събития с международно участие по-рано от средата на следващата година“, смята управителят на една от водещите рентал компании Иван Градинаров. „По отношение на българските артисти, пазарът е малък и големи събития като концерта на Графа на стадион „Българска армия“, който феновете очакваха на 10 юни, са рядкост. Вероятно такива прояви ще се трансформират като по-малки, докато се появи възможност за събиране на хора на едно място при други условия и което е най-важното според мен – когато се изчисти съзнанието на хората и те спрат да се страхуват да посещават големи събития. Моята прогноза е, че това ще случи в средата на следващата година, въпреки че най-вероятно ограниченията за събиране на повече хора при пълен капацитет на пространствата ще се отпадне доста скоро“.

От друга страна по време на извънредното положение в онлайн пространството се появиха нови платформи и събития като концерти, уебинари и конференции с безкомпромисно качество, позволяващи при сигурни мерки и безупречна технологична студийна обезпеченост на артисти и участници да застанат заедно пред аудиторията и да достигнат до всяка точка.

Новото пространство „Платформа А6“ е друг прецедент в историята на събитийния сектор у нас. То обединява усилията на НДК и водещи рентал компании с цел запазването на културната и събитийна индустрии. Такъв пример е пространството и на стадион „Юнак“, където вече се планират концерти и фестивали до края на септември, с идеята – ако времето позволява, това да се случва  през октомври.

Към днешна дата, въпреки разрешението за провеждане събития на открито и закрито, съответно при 50 и 30% капацитет, хората са все още доста стресирани, смята Иван Градинаров.

Според цитирано от него проучване на посещаващи концерти и такъв тип събития – около 80% от интервюираните са готови веднага да отидат на концерт. Останалите 20 на сто са резервирани.

„Съвземането на този бизнес ще бъде продължителен процес. Новите ниши, които се появиха, ще продължат да функционират – всички лайф излъчвания в интернет, ще се появят т.нар. хибридни събития. Точно в този момент реализираме първото такова в България – конференция с участници на живо в студио, а самото събитие се излъчва онлайн в реално време до 4 юни – „COBIZ-20: Business after the world pandemic“, казва още управителят на Joker Media Rental.

Предимствата на такива събития според Иван Градинаров са и финансови – спестяване на разходи като настаняване и самолетни билети, особено при свитите в момента бюджети в сектора.

Чуйте разговора с Иван Градинаров.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени