Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Икономическото въздействие на Covid-19 е по-голямо от очакваното, призна Китайската народна банка

Народна банка на Китай

Ефектите от избухването на пандемията Covid-19 върху икономиката надминаха очакванията, поради което е необходимо да се засили паричната и кредитната политика, заяви във вторник заместник-управителят на Китайската народна банка Пан Гуншън.

Той отбеляза, че в Китай все още има възможност за провеждане на нормална парична политика и подкрепа на икономиката. Централният банкер обаче призна, че "качеството на активите на китайските банки може да бъде повлияно негативно, тъй като икономиката е изправена пред натиск за намаляване".

Пан Гуншън също така даде ясно да се разбере, че средствата за противодействие на отрицателното въздействие на епидемията, като например нови инструменти за стимулиране на кредитирането на малкия бизнес от страна на малките банки и безлихвени заеми за малките банки, са само краткосрочни мерки и не представляват "количествени облекчения".

Вчера Народна банка на Китай (PBoC) издаде указания на другите банки в страната за това как да подкрепят малките и средни фирми, които са били засегнати негативно от коронавирусната пандемия.

Централната банка на Китай посъветва местните банки да се съсредоточат върху предоставянето на помощ на малките компании, а не на местните власти. Народната банка на Китай посочи, че ще започне да изкупува банкови заеми за 400 милиарда юана, отпуснати от местни кредитори на малки предприятия, за да насърчи банките да отпуснат кредити за 1 трлн. юана (около 140,44 млрд.долара).

В края на май управителят на централната банка И Ган заяви, че Народната банка на Китай ще направи паричната си политика по-гъвкава, за да осигури ликвидност на фона на коронавирусната криза.

Мерките на страната за подпомагане на икономиката по време на кризата вече дадоха "значителни" резултати, добави той, особено за сектора на услугите и средните, малките и микропредприятия.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна