Eмисия новини
от 14.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

БТПП се обяви:

Да има промяна в изискванията за средни предприятия по "Иновации и конкурентоспособност"

Снимка: БГНЕС

Българската търговско-промишлена палата предлага да бъдат променени две от основните изисквания в обявената за обществено обсъждане процедура на оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност" за подбор на проекти "Подкрепа за средни предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията Covid-19".

Според бизнес организацията критерият за допустимост, който определя минималния оборот за последната приключила финансова година на 3 милиона лева, е в пъти по-висок от изискванията по всички инвестиционни процедури през настоящия и изминалия програмни периоди.

Така от възможността да получат финансова помощ ще бъдат изключени малките средни компании с персонал от около 50 души, които нямат високи печалби и вероятно са най-засегнати от кризата, както и малките предприятия, които поради свързаност попадат в категорията на средни компании.

Затова от БТПП предлагат изискването за минимален годишен оборот от 3 милиона лева да се намали на 1,5 милиона.

От там подкрепят и заложените минимални и максимални стойности на безвъзмездна финансова помощ по процедурата между 30 000 и 100 000 лева, но смятат, че допълнителното изискване това да е максимум един процент от оборота, е много голямо ограничение и не би имало реален ефект за компаниите.

От БТПП предлагат този изискван процент да се увеличи на 2 на сто.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от