Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цари песимизъм в немската автомобилна индустрия, но при подобрение на производствените очаквания

През май автомобилната индустрия в Германия остава песимистична, но производителите на автомобили са по-позитивно настроени относно техните производствени и експортни перспективи, показват резултати от последно проучване на немският икономически институт Ifo, даващи известен лъч на надежда за секторът, който беше силно засегнат от коронавирусната пандемия.

Участниците в проучването все още оценяват настоящата си бизнес ситуация като по-лоша, отколкото по време на глобалната финансова криза през 2009 г., като съответният индекс се повиши много слабо до -84,4 пункта през май от -87,2 пункта през април. За сравнение, индексът през април 2009 г. беше на ниво от -82,9 пункта.

"Автомобилната индустрия се намира в "тъмна изба" и въпреки че успява да се изкачи обратно с няколко стъпки, все още няма следа от светлина“, коментира проучването Клаус Волрабе от института Ifo.

За втори пореден месец търсенето все още е по-ниско, отколкото през всяко едно време от 1991 година насам (от Обединението на Германия). Съответният показател се повиши през май до -78,7 пункта от -108,6 пункта през април, като по време на разгара на глобалната финансов криза през декември 2008 г. индексът беше на ниво от -78,6 пункта.

Институтът Ifo обаче отбелязва, че бизнес очакванията на автомобилните компании вече не са толкова песимистични, като съответният индекс се повиши през миналия месец до -13,4 пункта от -44,4 пункта през април.

Индексът на производствените очаквания в сектор за следващите месеци пък нарасна силно до +22,7 пункта през май от -41,5 пункта през април. Това означава, че повече компании съобщават, че искат да разширят много ниското си настоящо производство.

Показателят за очакванията на автомобилните компании за техния бъдещ износ също се повиши силно до -9,8 пункта от -65,3 пункта през април. Това показва, че компаниите вече очакват техният износ на автомобили да се свива с доста по-сдържано темпо.

По отношение на заетостта в автомобилния сектор, съответният индекс обаче спадна до -49,6 пункта през май от -31,3 пункта през април, което предполага съкращаване на персонал.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!