Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Снимка: Pixabay

Безредиците и насилието в САЩ, които продължават повече от седмица след смъртта на чернокожия Джордж Флойд при полицейски арест в град Минеаполис, остават централна коментарна тема в чуждестранния печат.

Лондонският "Гардиън" отбелязва в заглавие на аналитичен материал, че борбата с расизма, убил Джордж Флойд, изисква нещо повече от хаштагове. Авторът пише, че на всеки няколко години това да си чернокож се превръща в страховит спектакъл.

Друг британски всекидневник - "Дейли телеграф", коментира, че колкото по-дълго продължават бунтовете в САЩ, толкова повече гневът на Доналд Тръмп ще съблазнява Америка. Когато се кандидатираше за президент през 2016 г., Доналд Тръмп редовно беше сравняван с Ричард Никсън - и двамата обещаваха да възстановят "реда и законността".

Никсън спечели изборите през 1968 г. в сходен контекст - протести и бунтове в големите градове, и твърдеше, че говори от името на "мълчаливо мнозинство", което не е представено от демократите в медиите.

Британският "Индипендънт" изтъква в редакционна статия, че сега, повече от всякога, Джо Байдън трябва да избере цветнокожа жена за свой вицепрезидент.

Американският в. "Ню Йорк таймс" отпечатва коментарен материал под заглавие "Последното изкушение на Тръмп". Той взема повод от появата на президента пред епископална църква с библия в ръка, "в търсене на божествен мандат, който няма да дойде", пише авторката.

Във в. "Вашингтон пост" заглавие на аналитичен материал гласи: "Това, че Тръмп използва библията, беше скверно. Той трябва да се опита да прочете какво пише в нея".

Тръмп е достигнал фазата на "лудия император" и това изглежда ужасяващо, обобщава в заглавие автор на лондонския "Гардиън".

Руският президент Владимир Путин одобри представения му "Общонационален план за действия" през 2020-2021 г., насочен към възстановяване на икономиката след коронавирусната криза.

Стойността на предвидените мерки на практика не може да се изчисли - според премиера Михаил Мишустин става дума за 5 трилиона рубли, но това е условна оценка, пише "Комерсант".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени