Eмисия новини
от 09.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Юлиян Петров: В образованието е „царят дава, пъдарят не дава“

Снимка: Петя Генова, БНР

Въпреки изричната заповед на министъра се оказа, че тя е разчетена само като препоръка за някои директори и началници. Достигнахме до абсурдна ситуация – царят дава, пъдарят не дава. Ще разберем кой е виновен да не се спазва КТД и заповедта на министъра“. Това каза пред БНР Юлиян Петров, председател на синдикат „Образование“ в КТ „Подкрепа“.

Повече от половината учители не са получили допълнителните си плащания за периода на дистанционното обучение, гарантирани им на ниво колективно трудово договаряне, алармираха от КТ Подкрепа“. Данните са от национална анкета сред близо 5000 педагози.

Петров подчерта, че родителите и учениците са доказателство за свършената работа.

В предаването „Преди всички“ той допълни:

Директорите са преценили да си направят икономия за сметка на труда на учителите. Ние ще препоръчаме на МОН и на регионалните управления да са безкомпромисни към тези, които не изпълняват техните заповеди. Нещата са нечестни към българския учител“.  

КТ „Подкрепа“ препоръчва на колегите си по общини да договарят допълнителни 10-20 дни отпуск на учителите в детските градини

Интервюто с Юлиян Петров можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от