Eмисия новини
от 11.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Онлайн откриване на изложбата „Музей на жената“

Експозицията показва частна колекция на Алла Георгиева

Стефка Цанева
Снимка: БНР

Част от частната колекция на Алла Георгиева ще бъде показана в изложбата „Музей на жената“ в рамките на проекта „Всичко (ни) е наред“. Онлайн откриването е днес от 16.30 часа в профилните страници на Националната художествена галерия във Фейсбук и в Инстаграм.

Алла Георгиева дава начало на Музея на жената през 1999. Колекцията е събирана в продължение на 20 години и продължава да се попълва с нови експонати. Паралелно се извършва проучвателна и изследователска дейност.

Основната тема на този музей е образът на жената, интерпретиран в съвременната сувенирна промишленост, предмети за бита, дрехи, напитки, детски играчки, реклама и дизайн. Колекцията включва визуални обекти, третиращи жената основно като сексуален обект, образци на рекламната индустрия, използваща женското тяло за продаване на различни стоки, съществуващи на пазара предмети, фотографии, специално създадени за музея арт обекти. Най-често подобни обекти използват езика на хумора, поставящ жената в унизително положение.

С подкрепата на Българския фонд за жените сбирката на Музея на жената беше обогатена и подготвена за своето първо публично представяне. След експонирането в къщата музей „Вера Недкова“ колекцията ще продължи да търси свой постоянен дом в България и да задава въпроса: „Всичко наред ли е?“.

Алла Георгиева (родена през 1957 в Харков, Украйна) е българска художничка. Тя работи в областта на инсталацията, живописта, пърформанса, видеото, обектите и карикатурата. Има редица самостоятелни и групови участия в България и по света. 

Изложбата е отворена за посетители от 3 юни до 30 септември в къща-музей „Вера Недкова“ на столичната улица „11-и август“. 

Интервю със Стефка Цанева, куратор, можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от