Eмисия новини
от 16.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Проф. Валерия Фол

В огъня хората виждат силата на природата да се роди отново

Нестинарството – познато и непознато


Точно в нощта на 3-ти срещу 4-ти юни, когато е денят на св. св. Константин и Елена по стар стил, се извършва тази игра по огън, това тайнство.

Основният ритуал е танцуването в жарава – нещо изключително, заради което традицията на нестинарството в България е включена в списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

Доколко всичко, свързано с нестинаството, е част съвременния геном на хората, които населяват територията на днешна България? Доколко има връзка между този древен ритуал и с археологическите находки в Странджа? В "Нашият ден" гостува проф. Валерия Фол.

"Вярвам, че човекът, обществото трябва да живее в синхрон с природните ритми, иначе настъпват катаклизми. Всички тези обреди, достигнали до наши дни, имат една главна цел – да синхронизират живота на човек и на обществото с природните ритми."

Нестинарството е много древен обред

"В Средиземноморския свят, и не само, огънят има специално значение. А този огън – кръглият огън на нестинарите – е земна проекция на космическия огън, символизиран от слънцето. В този ден всъщност се почита майката природа, персонализирана в ранното християнство още с Елена и богът-слънце Константин."

Този обред е космогоничен

"Трябва да се гордеем, че този обред е оцелял през хилядолетията. Той е бил част от целогодишен обреден календар с космически характер. Вярвано е, че правилното изпълнение на обреда е начин да се подпомогнат космическите сили, олицетворявани от великата богиня-майка и нейния син Слънцето, преминали във вярванията на хората в светите Константин и Елена."

В огъня хората виждат и силата на природата да се роди отново

"Наближава и равноденствието. Има и други свидетелства за такива обреди от древността не само в нашия регион, но тук те са останали. Затова и световната културна общност по достойнство цени нестинарството като нематериално наследство. Запазен е целият обреден комплекс, защото играта в огъня е съществен елемент, но не е единственият."

Свещените предмети

"Интересно е отношението на нестинарите към техните икони. Те са почитани като свещени, като предмети за божествено проявление, те имат и имена, отдават им се почести и се полагат грижи, пречистват се с вода, дава им се облекло, оставят се дарове..."

Повече можете да чуете в звуковия файл.

Още от