Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На първо четене: Ток от свободния пазар ще купуват и всички малки фирми

Снимка: БНР

Всички небитови потребители, независимо от консумацията на електроенергия, да излязат на свободния пазар на ток от 1 октомври.

Това прие парламентът на първо четене с предложените промени в Закона за енергетиката, внесени от председателя на енергийната комисия и депутат от ГЕРБ Валентин Николов. 

БСП се въздържаха, а от ДПС изразиха притеснения за социалния ефект.

От регулирания пазар на ток ще трябва да излязат всички стопански клиенти, което включва и тези с мощност до 30 киловата.

Промяната ще засегне магазини за хранителни стоки, цехове, пицарии, ресторанти, които използват електроенергия за небитови нужди.

Цените за електроенергията, която те използват, вече няма да се определят от Комисията за енергийно и водно регулиране, а ще зависят от свободния пазар. Промяната ще засегне около 300 000 абонати. 

Депутатът Таско Ерменков предупреди:

"Няма как всички да отидат на либерализирания пазар, ще има и защитени категории, които трябва да бъдат идентифицирани, и с какви мерки ще бъде гарантирано тяхното електроснабдяване".

Рамадан Аталай от ДПС добави, че срокът от 1 октомври е кратък:

"Една добра идея без разяснения, ще останат търговците на електроразпределителните предприятия да бъдат доставчиците от свободния пазар на клиентите съответната електроенергия".

Вносителят на промените депутатът от ГЕРБ Валентин Николов обеща до второто четене на закона информационна кампания и преходен период за малките фирми:

"Имаме възможност след тази информационна кампания, която трябва да се проведе, да задължим, ако искате между първо и второ четене министерствата да идентифицират най-накрая тези енергийно бедни уязвими потребители. Ние вече ще сме подготвени за излизане на пазара и на битовите потребители".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна