Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Северна Ирландия подкрепи удължаване на преходния период за Брекзит

Парламентът на Северна Ирландия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Парламентът на Северна Ирландия – Стормонт, одобри процедура британското правителство да поиска удължаване на преходния период за Брекзит заради голямото предизвикателство, което представлява пандемията от коронавируса.

Това става в момент, когато Брюксел и Лондон са ангажирани активно в четвърти кръг на преговори за търговско споразумение след Брекзит, а официалният краен срок за решение за евентуално удължаване на 11-месечния преходен период изтича в края на месеца.

Борис Джонсън отказа на всички призиви досега правителството му да удължи преговорите, защото рискува Обединеното кралство да остане извън общия пазар и митническия съюз след 31 декември, ако не бъде постигната търговска сделка с ЕС.

Решението на Стормонт не е обвързващо. То гласи, че се „призовава британското правителство да поиска, а ЕС да се съгласи на продължаване на сегашния преходен период, така че бизнесът да има достатъчно време да се подготви за прилагането на новите разпоредби.

Изтъква се уникална роля на Стормонт като част от споразумението за излизане от ЕС и уникалния ефект на Брекзит върху Северна Ирландия, сега в условията на Covid-19 и предизвикателствата, пред които е изправен бизнеса и работниците.

След гласуването с 50 срещу 38 гласа за искането вносителят Матю О’Туул от Социалдемократическата и лейбъристка партия заяви, че през последните 3 години Лондон твърди, че иска да чуе какво мислят северноирландските представители и това е тяхното мнение.

„Ние казахме каквото имаме, сега е техен ред“, заключава  О’Туул. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна