Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на Уолстрийт след по-добър доклад за заетостта в САЩ

Снимка: БНР

Пазарите на акции на Уолстрийт напредват за четвърта поредна сесия на търговия, тъй като инвеститорите се фокусират върху сигналите за отскок на глобалната икономика и върху по-малко от очакваните съкратени работни места в частния сектор на САЩ през май.

Според последно проучване на ADP, частният бизнес в САЩ съкрати през май "само" 2,76 милиона работни места при прогнози за загубени близо 9 милиона и след като през април около 20 милиона американци останаха без работа.

Серия проучвания от Европа и САЩ пък показаха, че бизнес активността в промишлеността и в сферата на услугите през май продължава да се свива, но по-сдържано отколкото през предходния месец, докато аналогичните проучвания за Китай показват подновена икономическа експанзия след края на коронавирусната епидемия в азиатска държава.

В същото време все повече предприятия по цял свят подновяват дейността си в резултат на разхлабване на рестриктивните мерки, които бяха въведени през последните месеци, за да се ограничи пандемията от коронавирус.

Всичко това допринася за възраждане на инвеститорския оптимизъм в глобален план и за солиден подем на световните фондови борси през последните дни на търговия.

Индексът на сините чипове DJIA стартира днешната търговия с ръст от около 330 пункта (повишение с 1,28%), широкият индекс S&P500 се повишава с около 1%, а технологияният индес Nasdaq Composite нараства с 0,55%, доближавайки се на по-малко от 2% от рекордния си връх от февруари.

Междувременно инвеститорите на Уолстрийт продължава да игнорират вълната от масови протести и безредици, която заля през последната седмица редица градове в САЩ след на смъртта на афроамериканец, причинена от бял полицай.

Европейските борси също бележат солиден прогрес за трета поредна сесия на търговия на фона на сигналите за постепенно съживяване на икономиката, която беше де факто спряла по време на наложените строги противоепидемични мерки.

Обшият европейски индекс Stoxx Europe 600 нараства с цели 2,28%, немският индекс DAX 30 скача с 3,4%, френският CAC 40 - с 3,15%, а британският FTSE100 - с 2,5%.

Единната европейска валута пък поскъпва с 0,5%, като еврто се търгува над 1,12 долара за пръв път от 11 седмици насам.

Инвеститорският риск-апетит на стария континент изглежда подсилен и от очакванията, че на утрешното си заседание Европейската централна банка ще увеличи обема на Спешната пандемична програма за покупки (PEPP) в размер на 750 милиарда евро, която ЕЦБ обяви в средата на месец март.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени