Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът: Културата не трябва да е остатъчен елемент на държавния бюджет

Културните дейци имат огромно значение за националната идентичност и духовността и държавата трябва да покаже, че държи на тях в условията на криза. Това заяви президентът Румен Радев, който се срещна днес на „Дондуков“ 2 с творците и общественици Даниела Кузманова и Венцислав Мицов.

Президентът Румен Радев се срещна с Даниела Кузманова и Венцислав Мицов - инициатори на Петицията за спешна финансова помощ на свободния културен сектор в България, съобщават от прессекретариата на държавния глава.

Според Мицов и Кузманова обещаната от правителството месечна подкрепа от 720 лева по програмата на Национален фонд "Култура" е достъпна само за творци с месечен доход до 1000 лева, което е ограничило кандидатствалите до около 320 души.

Президентът повтори призива си за своевременна безвъзмездна помощ за най-засегнатите, сред които са и свободните дейци на културата.

„Културата не трябва да е остатъчен елемент на държавния бюджет, а да отразява разбирането на институциите за нуждата от нейното опазване и развитие“, подчерта още Румен Радев.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!