Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Намаляват случаите на удавяне у нас, повечето са във вътрешни водоеми

Идеята през този сезон броят на спасителите на плажовете да бъде намален до един на пост не среща подкрепата на спасителната служба

Снимка: БГНЕС

Продължава тенденцията на намаляване на броя на смъртните случаи у нас, които са в резултат от удавяне.

За 2019 година те са 96, а спасените са близо 3800, съобщиха на пресконференция за готовността на водноспасителната служба преди старта на летния туристически сезон от Българския червен кръст.

Повечето случаи на воден травматизъм у нас са във водоемите във вътрешността на страната, съобщи директорът на спасителната служба Антон Налбантов и уточни, че се работи за намаляването на случаите на удавени деца.

"Данните от 2019 г. ни нареждат на едно от добрите места в Европа, даже и в света. Пред нас стои предизвикателството да подобряваме всяка година тези показатели, което ще означава все по-малко и по-малко удавени, особено децата".

Всяка година се обучават между 800 и 1000 професионални спасители, допълни Налбантов.

Идеята на някои концесионери заради кризата в сектора през този сезон на плажовете броят на спасителите да бъде намален до един на пост не среща подкрепата на спасителната служба, заяви зам.-министърът на младежта и спорта и председател на комисията по водно спасяване към БЧК Стоян Андонов. Той допълни, че е получил уверението на министъра на туризма, че предложението на концесионерите няма да бъде прието.

"Минималният екип, който би трябвало да работи на един спасителен пост е поне от двама души", отбеляза Андонов.

Най-добрата превенция на водния травматизъм е обучението по плуване да стане задължително в училищата, подчерта председателят на БЧК Христо Григоров:

"Не може в една Германия хората да могат да плуват 93-94 % от населението, а в България този процент е 20-22 %".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени