Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обсъждат промените в Закона за ДДС, БСП настоява за диференцирана ставка за стоки и услуги

| обновено на 04.06.20 в 10:44
Народно събрание
Снимка: Ани Петрова

Бюджетната комисия в парламента ще обсъди на второ четене промените в Закона за ДДС, с които ставката за ресторантите и за книгите се намалява от 20 на девет на сто.

Въпреки че първоначалното предложение бе и за увеличаване на осигурителния праг за ресторантьорския бранш, от предложенията между първо и второ четене става ясно, че депутатите от ГЕРБ определят като удачно осигурителният минимум за бранша да остане равен на минималната работна заплата.

Парламентарната група на БСП ще настоява за диференцирана ставка на данък добавена стойност за стоки и услуги, а не за даден бранш. 

„Няма как без тези разчети да се приеме просто закон за изменение и допълнение на закона за ДДС, но това според мен е поредната серия от сериала на управляващите, които така изстрелват нещо, не знам доколко премислено, обмислено или по-скоро с някакъв пиарски ход, защото управляващите, в частност според мен и господин Борисов, се страхуват от протести. Разбира се, на ресторантьорите, на хотелиерите, това е браншът, които най-много пострадаха действително от кризата с Covid-19 -те категорично трябва да бъдат подпомогнати. Представете си всеки един ресторант, който купува храната на 20 процента, след което я продава на 9 процента съответната продукция в ресторанта. Това излиза, че той ще трябва да възстановява ДСС на практика“.

Намаляването на ДДС за ресторантьорите и кетъринг услугите, както и за книгите, не се одобрява от професионалната общност и от финансовия министър Владислав Горанов. Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова също е против и дори отсъства на разглеждането на законопроекта на първо четене в ресорната комисия. Според премиера Бойко Борисов това е политически ангажимент:

"Единственото, което съм чул от Горанов, е: "Не ме карай да съм усмихнат и да се радвам от твоето решение". Но това не значи, че хората, които стоят до мен и ми казват кое не е правилно, това означава напрежение или са застрашени да ги изгоня.“

Владислав Горанов обясни:

„Коментарът ми към премиера беше: "Защо искаш да се откажеш от правата си да имаш по-голям бюджет и да определяш политики за училища, за свързаност, за социална инфраструктура?" Ако загубим голяма част от Данъка върху добавена стойност, неминуемо ще трябва да опрем до други елементи на облагане, тоест до преките данъци, което да доведе до цялостно преразглеждане на данъчната система.“

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна