Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двама ранени при пожар в завод край Пазарджик

| обновено на 04.06.20 в 15:22
Снимка: БНР

Двама работници бяха ранени при пожар в леярен цех в пазарджишкото село Драгор. Единият от тях - мъж на 53 г., е с опасност за живота с трета степен изгаряния. Другият пострадал - мъж на 36 г., до няколко дни ще бъде освободен за домашно лечение.

За „Хоризонт“, управителят на дружеството, собственик на цеха, Ангел Чолаков съобщи, че проверката на полицията и на дирекцията по охрана на труда е приключила.

Причината за пожара снощи е теч на масло, следствие на спукан маркуч на повдигащо устройство.

„Всяка машина има пещ със стопен алуминий, защото в него се гребе, за да се сипва и да се прави детайл и тази пещ има някъде към 700 градуса и то масло. То е минало над тази пещ и се е запалило“, обясни Ангел Чолаков.

По думите му причината за инцидента е дефект в машина, която иначе е била добре технически поддържана.

„Просто един клапан се спуква, излиза маслото и се запалва. Най-близкият човек е бил на 15 метра, този, който е в най-тежко състояние. Към него се е насочило маслото, което е изхвърчало и се е запалило. Всъщност пламъкът го е ударил. Някакво уплътнение се е скъсало. Аз съм купил 6 нови машини, тази е една от по-старите. Ние си имаме добра поддръжка. Не мога да си обясня причината какво е станало“.

Производството в завод „Драгор“ е спряно единствено в леярния цех.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна