Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Епъл" проследява айфоните, откраднати от магазини по време на бунтовете в САЩ

Технологичният гигант "Епъл" (Apple) проследява iPhone-ите, които бяха откраднати от неговите магазини през последните дни по време на гражданските вълнения, показват редица информации, цитиращи предупредително съобщение, излизащо на екрана на откраднатите смартфони.

Предупредителното съобщение показва, че съответният откраднат iPhone се проследява от компанията на фона на протестите, залели редица американски градове след смъртта на невъоръжения афроамериканец Джордж Флойд в ръцете на полицай.

Така например предупредително съобщение на iPhone, откраднат от магазин във Филаделфия, гласи: "Моля, върнете се на Apple Walnut Street (голям филаделфийски магазин на компанията). Това устройство е деактивирано и се проследява. Местните власти ще бъдат сигнализирани“.

Редица магазини на Apple съобщават през последните дни за вандализъм и кражби, включително в Ню Йорк, Филаделфия и Вашингтон.

Също така става ясно, че базираният в Купертино, Калифорния технологичен гигант деактивира откраднатите от разбитите магазини айфони, оставяйки ги неработоспособни.

През миналата седмица изпълнителният директор на "Епъл" Тим Кук осъди убийството на Джордж Флойд и призова за изграждането на "по-добър, по-справедлив свят за всички".

Междувременно Apple, Target, Walmart, притежаваната от Amazon компания Whole Foods и други големи търговци на дребно в цялата страна временно затвориха или промениха работните часове на техните магазини в районите, които са най-силно засегнати от продължаващите протести в САЩ.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна