Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Снимка: Pixabay

Днешните американски и британски вестници информират за възникналите сериозни търкания в лагера на президента Доналд Тръмп относно начина за справяне с масовите протести, обхванали американските градове след смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд при полицейски арест в Минеаполис.

Ню Йорк таймс“, „Вашингтон пост“ и други авторитетни всекидневници съобщават, че министърът на отбраната Марк Еспър се е противопоставил на решението на президента да използва армията срещу протестиращите. На пресконференция в Пентагона, той заяви, че използването на редовна армия „трябва да бъде едва последното средство, към което може да се прибегне, и то при най-спешна и безизходна ситуация“.

Индипендънт“ публикува открито писмо на 40 опозиционни британски депутати, в което призовават премиера Борис Джонсън да прекрати мълчанието си и да осъди начина, по който Тръмп отговаря на протестите в американските градове „срещу расовата несправедливост и полицейската бруталност“. „Отказът на британското правителство да осъди поведението на президента на Съединените щати е равностоен на съучастие“, изтъкват те.

Изданията в Скопие информират за новите рестриктивни мерки на правителството с цел да се спре разпространяването на заразата от Covid-19.

Забрана за ходене на гробища освен за погребения, пишат в заглавия вестниците „Вечер“ и „Слободен печат“.

Въвежда се забрана за движение на всички граждани в Скопие и няколко други градове, която ще е в сила от тази вечер в 21 часа до 5 часа сутринта в понеделник, пишат изданията. В посочения период аптеките ще продължат да работят, а министерството  на здравеопазването ще изработи план за работа на здравните заведения. Влизането в Северна Македония ще става с представяне на негативни PCR тестове, направени в последните 72 часа, съобщават скопските издания. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна