Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС прие промени в Закона за лечебните заведения

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Парламентът регламентира възможността за учредяване на нов вид лечебно заведение от лекарски асистенти, медицински сестри, акушерки или рехабилитатори, в което те да осъществяват самостоятелно медицински и здравни грижи и манипулации.

Това стана с приемането на второ четене на текстове от промените в Закона за лечебните заведения.

От БСП бяха категорично против това решение. Депутатът от левицата Георги Михайлов се противопостави с обяснението, че този закон променя цялата философия на здравеопазването:

"Ако сега направим тези лечебни квазизаведения, пък не сме решили как ще се финансират, след това ще има колосални битки с Касата дали да се прикрепят и те към Касата, към тази единствена дояща се крава и недаваща ефективно българско здравеопазване Национална здравноосигурителна каса. Това беше смисълът на нашето противопоставяне, че тези неща трябва внимателно да се обмислят".

ДПС подкрепи текстовете. Нигяр Джафер защити възможността медицинските сестри да могат да бъдат полезни с опита си:

"Това е един висококвалифициран труд, който трябва да бъде използван абсолютно аргументирано и в полза на хората. Аз не разбирам вашите аргументи, когато се обявявате толкова остро против това решение. Има страни, в които 150 години, например Великобритания, са регламентирани подобни практики и това е работеща, добра практика".

Депутатът от ГЕРБ Даниела Дариткова и председател на здравната комисия в парламента призова народните представители да гласуват в подкрепа на промените в закона, защото те са в интерес на медицинската помощ и на българските пациенти:

"Това е само в полза на българските пациенти и аз се надявам залата да го разбира, въпреки всички внушения. Няма фундаментална промяна на механизма и на структурата на оказване на медицинска помощ в закона за лечебните заведения".

Промените предвиждат и начин за стабилизиране на общинските лечебни заведения за извънболнична помощ и  възможност за субсидиране на онкологични центрове от бюджета на здравното министерство.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени