Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС планира предварителна покупка на обещаващи ваксини срещу Covid-19

Снимка: БТА

Европейският съюз се подготвя да използва извънреден фонд от 2,4 милиарда евро за предварителна покупка на обещаващи ваксини срещу Covid-19, съобщи Ройтерс, позовавайки се на европейски представители.

Това е било обсъдено на среща на посланиците на страните членки в ЕС в сряда, след като Германия, Франция, Италия и Нидерландия обявиха, че ускоряват преговорите с фармацевтични компании за осигуряване на достъп до разработващи се ваксини.

Европейският фонд, известен с името Инструмент за спешна подкрепа (ИСП), освен това ще бъде използван и за увеличаване на производствения капацитет за ваксини в Европа и ще предлага застрахователни гаранции на фармацевтични компании.

ЕС се раздвижи в тази посока след действия на САЩ, целящи да си осигурят достъп до разработвани ваксини, включително до почти една трета от първите 1 милиард дози на експерименталната ваксина на „АстраЗенека“.

Представител на ЕС казал, че трябва да се действа като САЩ, дори това да означава загуба на пари, тъй като редица разработващи се ваксини може да не се окажат успешни.

Не е ясно как тази инициатива на ЕС ще бъде координирана с плановете на отделните страни членки за осигуряване на ваксини от фармацевтичните компании, посочва Ройтерс.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени