Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мартин Димитров: Изпълнителната власт не трябва да се меси в работата на КЕВР

100 държавни бензиностанции няма да доведат до по-ниски цени, заяви той

Мартин Димитров
Снимка: БГНЕС

"Изпълнителната власт не би трябвало да се меси в работата на независимия регулатор КЕВР". Това каза пред БНР икономистът Мартин Димитров, бивш депутат, във връзка с коментара на премиера Бойко Борисов, че още днес ще обсъди с КЕВР планираното поскъпване на парното и подчерта, че мандатът на ръководството на регулатора е изтекъл. Той изрази личното си мнение, че няма основание за поскъпване на парното.

Меси ли се държавата в пазара на горива чрез Държавната петролна компания

"Много сериозна грешка се допуска, която цели популистки ефект. Има хора в България, които вярват, че държавните структури са най-ефективните и към тях е насочена тази мярка", каза Димитров и уточни, че България е страната в ЕС с най-много бензиностанции на 1 млн. души

Икономистът беше категоричен, че проблемът с цени на горивата не идва от броя бензиностанции:

"Създаването на 100 нови държавни бензиностанции по никакъв начин няма да доведе до по-ниски цени на горивата, дори напротив - ще струва страшно много пари, защото знаем кредитите на държавата кой ги плаща - данъкоплатците".

В предаването "12+3" Димитров коментира, че има и нещо добро в решението да се създаде Държавната петролна компания:

"Свободните капацитети в Държавните складове да се отделят и да започнат да се използват от частни фирми за насърчаване на конкуренцията".

Във връзка с проверката на Комисията за защита на конкуренцията в Българската петролна и газова асоциация, Димитров каза: 

"Не са важни шумните акции, важни са резултатите".

Цялото интервю на Даниела Якова и Наталия Ганчовска с Мартин Димитров в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени