Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силен спад на продажбите на дребно в ЕС за 2-ри пореден месец, по-умерено понижение у нас

Продажбите на дребно в еврозоната и в целия ЕС се понижиха рязко през април за втори пореден месец, тъй като въведените рестриктивни мерки за ограничаване разпространението на коронавируса засегнаха силно потребителските разходи, показват данни на Евростат.

В същото време продажбите на дребно в България се понижиха доста по-умерено, но след драматичен срив през предходния месец.

През април 2020 г. мерките за ограничаване на Covid-19, които бяха въведени в почти всички страни членки на ЕС оказаха значително негативно влияние върху търговията на дребно. Продажбите на дребно в еврозоната се свиха с 11,7% спрямо предходния месец, когато отбелязаха спад с 11,1%, докато в рамките на Европейския съюз се понижиха с 11,1% спрямо март, когато се свиха с 10,1%.

На годишна база продажбите на дребно в еврозоната се понижиха през април с 19,6%, а в целия ЕС - с 18,0% след спад съответно с 8,8% и със 7,6% през март.

Продажбите на нехранителните стоки в еврозоната и ЕС се свиха на месечна база съответно със 17,0% и с 14,7%, тези на хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия, - съответно с 5,5% и с 5,9%, а продажбите на автомобилни горива се сринаха в еврозоната с 27,7%, а в рамките на целия Европейски съюз - с 25 на сто.

Според Евростат обаче обемът на търговията на дребно чрез пощенски поръчки или през интернет се повишиха през април с 10,9% в еврозоната и с 11,9% в ЕС.

В същото време европейската статистика отчете понижаване на продажбите на дребно в България през април с едва 1,4% спрямо март, когато обаче имаше спад от цели 20,1%.

На годишна база спадът при продажбите на дребно в нашата страна се задълбочи с 19,9% спрямо април 2019 г. след понижение с 14,6% през март.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна