Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ансамбъл "Силуети" с дебютен албум, посветен на децата

Камерен ансамбъл "Силуети" и певицата Надежда Кондаклиева (вдясно)

В Деня на детето - 1 юни - камерният ансамбъл "Силуети" подари на най-любимата си публика своя дебютен музикален албум, наречен „Шарената книжка“. Заради кризисната ситуация, предизвикана от коронавируса, официалното му представяне беше онлайн, а в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" беше и неговата радиопремиера.

В "Силуети" свирят Лилия Жекова - пиано, Калина Митева - цигулка, Габриела Калоянова - виолончело и Кристиян Калоянов - кларинет. Те работят заедно от 2008 г. под ръководството на изтъкнатия виолончелист проф. Венцеслав Николов, когото и до днес смятат за свой ментор.

Вече три години техните прекрасни детски концерти радват най-малките и техните родители, а водеща е певицата Надежда Кондаклиева. Сега една такава концертна програма се превръща в албум, който може да се слуша у дома - с прелестни музикални миниатюри и съвсем кратки текстове между тях, които придават специална атмосфера на преживяването. Авторите са от Моцарт, Брамс и Сен-Сан, до Пипков и Владигеров - съчетани в последователност, подходяща за игривото настроение на децата.

Желаещите да закупят албума, могат да се свържат с музикантите в страницата "Музиката разказва" във Фейсбук. Когато бъдат възстановени концертните изяви на ансамбъл "Силуети", компактдискът ще бъде наличен и в залата на Сити Марк - център за изкуство.

За идеята да направят този албум и нейното осъществяване, разказва пианистката Лилия Жекова. Чуйте в звуковия файл, където ще откриете и откъс от "Шарената книжка".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна