Eмисия новини
от 09.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Трима бивши британски министри предупредиха за безработица до 12%

Хора минават край реклама за намалени цени на магазин в Лондон.
Снимка: БТА

Във Великобритания трима бивши министри на финансите предупредиха правителството да се подготви за ниво на безработицата на равнището от 80-те години, тъй като кризата с коронавируса буквално „потапя“ Великобритания в най-дълбоката ѝ рецесия.

Алистър Дарлинг, Джордж Озбърн и Филип Хамънд не са на едно мнение по въпроса дали сегашната криза като цяло е по-сериозна от финансовата през 2008-2009 г., но по въпроса за безработицата са категорични, че надвисват много „тъмни облаци“.

Тримата бивши министри на финансите – лейбъристът Алистър Дарлинг и консерваторите Джордж Озбърн и Филип Хамънд, бяха подложени на специален разпит в парламентарната комисия по въпроси на финансите за ефекта на коронавируса върху британската икономика. Три бяха основните точки: сравнение с финансовата криза през 2008-2009 година, какви мерки могат да доведат до съживяване на икономиката и дали трябва да бъдат увеличени данъците, за да се помогне за изплащането на трупащите се дългове.

Макар и да не изразиха напълно сходни мнения по споменатите точки и тримата бяха единодушни, че страната е изправена пред безработица, каквато не е виждана от 80-те години на миналия век. По това време безработицата достигна почти 12 процента и повече от 3 милиона души бяха регистрирани като  безработни.

При навлизането на страната в пандемията безработицата бе близо 4 процента, но от тогава има един милион нови регистрирани като безработни. Компаниите в туристическия бизнес и хотелиерството вече оповестиха планове за освобождаване на десетки хиляди работници, заради резкия спад на търсенето.

Алистър Дарлинг посочи, че положението с безработицата ще се влоши още повече, когато приключи схемата на правителството с изплащането на заплатите на пуснатите в принудителен отпуск работници.

Джордж Озбърн предупреди сегашния финансов министър Риши Сунак, че е много опасно вкарването на хората в схема, която е много великодушна към тях за кратък период, но всъщност им пречи да се върнат на някаква друга работа.

„Трябва да сме напълно честни, че много от бизнесите просто няма да се върнат“, посочи Озбърн.

И тримата бивши министри заявиха, че правителството трябва да стартира широкомащабни програми за преобучение на хиляди хора, които вероятно ще загубят работата си.

„Трябва да се фокусираме максимално върху трудовата заетост. Там, където хората губят работните си места, трябва възможно най-скоро да им бъдат намерени други позиции“, посочи Филип Хамънд.

По-рано централната английска банка – Банк ъф Ингланд, също изрази опасения за безработица от порядъка на 80-те години.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от