Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за диригента и композитор Евгени Чешмеджиев

Поводът да припомним делото на известния хоров диригент и композитор Евгени Чешмеджиев е 90-годишнината от неговото рождение на 23 май 1930 г. 

Той е син на известния композитор, хоров диригент и етнограф Йосиф Чешмеджиев. Завършва Музикалната академия като ученик по композиция на проф. Панчо Владигеров, оркестрово дирижиране при проф. Асен Димитров и хорово дирижиране при проф. Геори Димитров. От 1960 г. е диригент на Софийския пощенски хор - колектив с дългогодишна история, в който диригент е бил и собствения му баща, и още други известни дейци на хоровото дело у нас. Но именно Евгени Чешмеджиев се заема с цялостното обновяване на хора и по отношение на репретоара, и в стилистическо отношение, допринася за професионалното му израстване. Освен традиционните 25-30 концерта годишно из цялата страна, Пощенският хор прави гостувания в много страни на Европа - в Югославия, бившата ГДР, Унгария, Словакия, Румъния, Италия. Посещава и много български градове.

Навсякъде Софийският пощенски хор е посрещан с аплодисменти и възхищение. Възторжени са и рецензиите за неговия диригент Евгени Чешмеджиев. В белградския вестник “Борба“ от 1963 г. четем:
„Евгени Чешмеджиев води своя хор с лек и прецизен жест, много вещо и въздействащо.“
В магдебургския вестник “Нов път“ през 1964 г. пише:
“Евгени Чешмеджиев владееше изцяло голямото певческо дарование на хора. Отличната му мануална техника и точни встъпления гарантираха презицност в пеенето на хора и в най-сложните творби. Обаятелното въздействие, което се излъчваше от него, покори еднакво и хор, и слушатели“

Не случайно през 1973 г. хорът е отличен с първа награда и купата на фестивала на престижния международен хоров конкурс в Гориция, Италия. Софийският пощенски хор печели не само чуждестранната публика - той е лауреат и на традиционните републикански фестивали на художествената самодейност у нас, носител е на златни и сребърни отличия и се налага като един от водещите хорови колективи у нас.

Междувременно Евгени Чешмеджиев работи в редакция "Хорова музика" на Българското национално радио.

Като композитор той оставя значително творчество - оратория-опера “Езичници”, пиеси за симфоничен и струнен оркестър, инструментални пиеси, над 200 хорови и солови песни. Той е носител на редица награди: от конкурса Виоти в Италия (1960), на БНР (1964), голямата награда на Министерството на народната просвета (1985).

Евгени Чешмеджиев умира на 17 януари 2009 г.

Чуйте в звуковия файл изпълнение на Смесения хор на БНР с диригент Методи Матакиев на песента "Ден денувам" от Евгени Чешмеджиев по текст на Пейо Яворов.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна