Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Португалия рестартира футбола заради "трите коня" и техните приходи

Президентът на Порто Жорже Нуно Пинто да Коща (вдясно) гледа от ложата загубата от Фамаликао.
Снимка: БТА

Тази вечер ще се играе мачът, който може да предреши битката за титлата в португалското първенство. При неговото подновяване снощи лидерът Порто се препъна със загуба с 1:2 при гостуването на Фамаликао, след две детински грешки на вратаря Агустин Марчезин. И остана само на точка пред отбора на Бенфика, който от 21,15 часа приема непретенциозния Тондела. Спорът между двата основни претендента за титлата до края ще е задочен, тъй като те вече изиграха своите два мача помежду си.

Рестартът на футбола в страната беше договорен преди повече от месец - в края на април, когато вече беше ясно, че навременните мерки, предприети от властите в борбата с коронавируса, дават добри резултати. Решението шампионатът да продължи в края на май или началото на юни, беше взето в кабинета на премиера на страната Антонио Коща, на среща с шефовете на футболната федерация и на лигата

На нея присъстваха също президентите на трите гранда Бенфика, Порто и Спортинг и чия дума е натежала, стана ясно веднага. Както се оплака Пауло Серджо, треньор на аутсайдера Портимонензе, участниците в срещата са "изпратили футболистите на фронта без бронежилетки, като опитни свинчета, в името на икономическото възстановяване на футбола в страната". А подтекстът на недоволството беше, че „трите коня“, които дърпат каляската на португалския футбол, са много по-заинтересувани сезонът да се доиграе, защото ще си поделят близо 90 процента от парите от телевизионни права. В този лъвски пай на Бенфика се падат 44 милиона евро, на Спортинг  41 милиона, а на Порто 38 милиона. На останалите 15 отбора се падат трохите. 

Подобно неравенство съществува и в бюджетите. Порто и Бенфика са планирали по 90 милиона евро, Спортинг - 70 милиона. Оттук нататък парите намаляват в пъти, като четвъртият Брага е с с бюджет от 25 милиона. А последните 4 отбора във финансовата класация са планирали едва по 3 милиона евро - смешни суми дори за нашенските футболни грандове.

Един от губещите от кризата с коронавируса е шефът на футболната лига - бившият арбитър Педро Проенса. След като се опита да договори с правителството безплатно излъчване на предстоящите мачове, множество от участниците в елитната дивизия поискаха неговата оставка. От което става ясно че неговата дума тежи по-малко от тази на самите клубове, които за капак  директно договарят телевизионните си права с операторите.

Губещи са и отборите на Санта Клара от Азорските острови и Беленензеш - техните стадиони не получиха одобрение и те ще се подготвят в местната национална база.

В известна степан губещ е и отборът на Бенфика. Срещите продължават при затворени врати, от което най-много приходи, а и най-мощна подкрепа губи именно той, тъй като се радва на средно 52 500 зрители на мач. Това е пет пъти повече от средната посещаемост общо за португалската елитна дивизия. 

Отборите ще имат право само на три смени на мач, тъй като ръководството на Маритимо бойкотира възможността за две допълнителни и попречи на необходимото единодушие. Правилото обаче може да се промени съгласно препоръката на ФИФА за пет смени на среща на общото събрание на лигата във вторник.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна