Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Джонсън: Светът трябва да се обедини в борбата срещу Covid-19

Борис Джонсън, премиер на Великобритания
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Борис Джонсън, че надвиването на пандемията от коронавирус е "най-голямото споделено усилие в нашия живот".

Изказването той направи на виртуална конференция за напредъка, постигнат до момента в разработването на ваксина за Covid-19, на която е домакин.

Представители на повече от 50 държави, включително 35 държавни или правителствени ръководители, участват на видеоконферентната среща, за да съберат средства за ваксиналния алианс GAVI - глобално публично-частно здравно партньорство.

"Обединеното кралство вече се ангажира да финансира глобалния отговор на коронавирусa със 760 милиона паунда, като някои от "най-обещаващите изследвания" се провеждат точно в нашата страна", посочи в изказването си Борис Джонсън.

Международната общност трябва да споделя данните, които има за коронавируса, и да покаже колективна решимост да победи пандемията, отнела живота на над 380 000 души по света, заключи британският премиер.

Междувременно ваксинният алианс GAVI обяви, че е успял да събере 2 млрд. долара от международни донори за закупуване в бъдеще на коронавирусна ваксина за най-бедните държави.

На същия форум изпълнителният директор на фармацевтичната компания AstraZeneca Паскал Сорио заяви, че компанията се ангажира да създаде 2 милиарда дози от разработваната от нея коронавирусната ваксина, ако тя се окаже успешна. Компанията разработва своята ваксина в сътрудничество с Oxford University.

Паскал Сорио посочи, че огромният брой дози на разработваната ваксина ще бъдат произведени в партньорство с Коалицията иновационна епидемична подготовка (CEPI), Ваксинния алианс GAVI и Института за серуми на Индия (SII).

Изказвайки се на виртуалната конференция, Сорио заяви, че ваксините са трудни за разработване, но сътрудничеството с Оксфордския университет и подкрепата на правителствата на Обединеното кралство и САЩ са силно приветствани.

Ден по-рано беше съобщено, че администрацията на американския президент Доналд Тръмп е избрала пет фармацевтични компании като най-вероятните, които могат в скоро време да разработят ваксина срещу Covid-19. Говори, че избраните компании са Moderna, съвместното сътрудничество между Оксфордския университет и AstraZeneca, Johnson & Johnson, Merck и Pfizer.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!