Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главният прокурор на САЩ: Чужди интереси и екстремисти опитват да използват протестите

Проява в памет на убития от полицаи Джордж Флойд се проведе в Минеаполис

| обновено на 05.06.20 в 08:53
Американският главен прокурор Уилям Бар
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Главният прокурор на САЩ обвини чужди интереси и екстремисти в опит да се възползват от масови протести след смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд при полицейски арест. Междувременно първата официална проява в памет на Флойд се проведе в Минеаполис.

Американският главен прокурор Уилям Бар заяви, че чужди интереси и "екстремистки агитатори", свързани с лявото движение "Антифа", се опитват да се възползват от протестите, обхванали в последните 10 дни страната.

Губернаторът на щата Ню Йорк Андрю Куомо заяви, че подкрепя масовите демонстрации заради убийството на Флойд, но изрази опасение, че те може да ускорят разпространението на коронавируса.

Официални лица в Чикаго също изразиха подобни опасения и призоваха протестиращите да се поставят под карантина за 14 дни.

Протестна демонстрация, провела се през изминалата нощ в Манхатън - 5 юни 2020 г.

Междувременно полицаите, на които бяха повдигнати обвинения в помагачество при убийството на Флойд, се явиха вчера в съда за пръв път. Съдия в Минеаполис определи парична гаранция в размер на 750 хиляди долара за тримата вече бивши служители на реда, предаде Асошиейтед прес.  Ако бъдат признати за виновни, те ще лежат до 40 години в затвора, отбелязва Ройтерс.

Техният колега Дерек Човин, който притисна с коляно врата на Флойд в продължение на близо 9 минути, след което чернокожият мъж почина, и вече бе обвинен в убийство, не се яви днес в съда. Той трябва да се яви на 8 юни.

Вчера с песни и хвалебствени слова беше почетена паметта на Джордж Флойд.

В Минеаполис тялото на 46-годишния мъж беше в затворен ковчег на сцената в зала на Северния централен университет, а зад нея на стената имаше негово изображение в графити стил:

„Не пандемията от коронавируса уби Джордж Флойд …Уби го добре познатата в Съединените щати пандемия на расизма и дискриминацията”, заяви на церемонията семейният адвокат Бен Кръмп.

Поклонението пред Джордж Флойд 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!