Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция и Либия ще развиват още сътрудничеството си, включително сондажите за нефт и газ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турция и Либия са решени допълнително да развиват сътрудничеството си, включително сондажите за нефт и газ. Това ще стане в рамките на сключеното от страните споразумение за определяне на морските граници, уточни вчера турският президент Реджеп Тайип Ердоган. 

По време на съвместна пресконференция в Анкара с премиера на либийското Правителство на националното съгласие Файез ас-Саррадж, Ердоган допълни, че Анкара ще продължи да увеличава помощта си за законното либийско правителство.

Турският държавен беше категоричен, че не може да се седне на масата на преговорите с либийския опозиционен лидер ген. Халифа Хафтар.

Турция ще продължи военната си подкрепа за Либия, стана ясно от разпространеното съобщение след заседание на турския Съвет за национална сигурност на 2 юни. По-рано между Анкара и Триполи беше подписано споразумение за военно сътрудничество, в рамките на което Турция осигурява бронирана техника, оръжие и муниции, както и поддръжка с дронове на силите на либийското Правителство на националното съгласие.

Турция може да започне проучвания за енергийни залежи в морето край Либия до 3-4 месеца, заяви пък на 29 май турският енергиен министър Фатих Дьонмез. В края на ноември 2019 г. Либия и Турция сключиха споразумение за морските граници, което предизвика протестите на Гърция, Кипър и Европейския съюз.Зоните, претендирани от Анкара, съвпадат с морски участъци, които са част от териториалните води или изключителна икономическа зона на други страни.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна