Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Бритиш еъруейз" отказа среща с властите за карантината по летищата

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-големият британски въздушен превозвач „Бритиш еъруейз“отказа да участва в среща с министъра на вътрешните работи Прити Пател за обсъждане на плановете на правителството за налагане на задължителна 14-дневна карантина за всички пристигащи в Обединеното кралство.

От следващия понеделник, 8 юни, всички пристигащи с полети трябва да се самоизолират за 14 дни, в противен случай ще бъдат глобявани 1 000 паунда.

Авикомпанията „Бритиш еъруейз“, която изпитва огромни финансови затруднения заради пандемията, нарече този ход „пореден удар за индустрията“. От ръководството на компанията не посочиха причина за неучастието в срещата и отказаха коментар. Знае се обаче, че компанията е разгневена от липсата на каквито и да е предварителни консултации за въвеждането на карантината. 

EasyJet и VirginAtlantic, както и собственикът на литеще „Хийтроу“, а също и други представители на авиационния бизнес бяха сред участвалите в срещата.

По-рано в парламента „Бритиш еъруейз“ бе критикувана за плановете да съкрати работници без да се съобразява с програмата на правителството за изплащане на заплати на пуснатите в принудителен отпуск.

Правителството твърди, че новата карантина ще помогне за ограничаване на разпространението на заболяванията, но е остро критикувано от депутати от управляващата Консервативна партия и туристическата индустрия, които казват, че ще бъдат нанесени огромни щети на авиокомпаниите ище бъде напълно провален летния туристически сезон.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна