Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първите български пилоти на Ф-16 заминават на обучение в САЩ

| обновено на 05.06.20 в 15:46
Майор Стоян Петков, капитан Тодор Тодоров, капитан Александър Велинов и ст.-лейтенант Симеон Георгиев.
Снимка: МО

Първите български пилоти на Ф-16 се срещнаха днес с президента Румен Радев и министъра на отбраната Красимир Каракачанов. Това се случва в навечерието на тяхното заминаване за близо тригодишно обучение в САЩ.

Старши-лейтенант Симеон Георгиев, капитан Тодор Тодоров, капитан Александър Велинов и майор Стоян Петков са първите четирима от 13 пилоти, които ще трябва да се обучават на новите изтребители.

На срещата президентът Румен Радев е казал, че предстоящото обучение е сериозна инвестиция от страна на българската държава, признание, голяма отговорност за младите пилоти.


Военният министър Красимир Каракачанов пожелал успех на пилотите.

„Защото всъщност това са бъдещи инструктори за следващото поколение наши пилоти, които ще летят на новия самолет Ф-16. Тяхната мисия е изключително важна“.

Каракачанов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов пожелаха успех на пилотите, които ще се обучават на новия боен самолет.

В началото 4-мата пилоти ще преминат 9-седмично обучение по специализиран английски език. След това започва основната им подготовка на самолет Ф-16.

От министерството не съобщава точната дата на тяхното заминаване. Но се знае, че то закъсня с два месеца заради Covid кризата.

В навечерието на 6-ти май, в специални интервюта за „Хоризонт“ Старши лейтенант Симеон Георгиев, капитан Тодор ТодорОв, капитан Александър Велинов и майор Стоян Петков казаха…

„Това е лъч надежда за българските ВВС. Мисля, че всички колеги са очаквали това“

„От нас се очаква в бъдеще да променим самия модел на работа, което ще ни направи оперативно съвместими с нашите съседи, които вече използват Ф-16“.

„Новата техника идва в този момент, в който ще има възможност да летя на новите самолети за по-дълго време“.

„Новата ескадрила Ф-16 ще има нужда и от команден състав, който да предава опита“.

Очаква се България да започне и подбор на техниците, които да замина за обучение.

В същото време от МО уверяват, че нямат притеснения за производството на първите осем машини. Според плана те трябва да бъдат доставени през 2023-а и 2024 година.  

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна