Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Осем училища в София искат по една допълнителна паралелка за 1 клас

| обновено на 05.06.20 в 17:06
Снимка: БГНЕС

В началото на седмицата беше извършено първото класиране за първокласниците в София за следващата учебна година. Голяма част от децата от първа група обаче останаха неприети, въпреки че живеят най-дълго в района на дадено училище. Това породи разпалени дискусии в социалните мрежи – за начина на прием и критериите, по които това се случва. 

В няколко столични района по над 30 деца от първа група останаха извън най-близките им училищата. Според сега действащата наредба на Столичната община за прием в първи клас, най-голям шанс за прием в дадено училище имат децата, които живеят над три години на адреса си, както и тези, чиито братя или сестри до 12-годишна възраст учат в същото училище. 

Въпреки че стотици майки на некласирани деца изразиха възмущението си от приема в социалните мрежи, нито една от тях не пожела да разкаже за проблема си – от страх, ако детето ѝ бъде прието на второ класиране, да няма проблеми с учителите и директора. Повечето от тях коментират, че щом попадат в първа група, според зададените критерии, това автоматично им осигурява място в училището по район. Това обаче при много деца не се случи и сега ще чакат второто класиране. Причината – част от училищата в София нямат достатъчна материална база, за да пуснат по-голям прием в първи клас. 

Директорът на Пето основно училище „Иван Вазов“ Румен Пощаков обясни пред БНР, че вече е поискал от Столичната община да му бъде разрешено да разкрие допълнителна паралелка за първи клас, тъй като 30 деца от първа група не са били приети. Така в училището вместо три ще има четири паралелки първи клас. 

Евдокия Гергова, директор на 93-то средно училище „Александър Теодоров – Балан“, обясни, че няма материална база за повече от две паралелки. Училището няма никаква възможност да бъде разкрита още една паралелка над обявените, каза още тя.

Според началника на Регионалното управление на образованието в София Ваня Кастрева част от проблема е, че сега действащата наредба дава възможност родителите да кандидатстват с постоянния или настоящия адрес на детето, който е по-благоприятен за него:

„Системата за прием дава възможност родителите да кандидатстват както по постоянен, така и по настоящ адрес. Към това, когато добавим и възможността за първокласници, чиито братя и сестри до 12-годишна възраст са ученици в същото училище трудно може да се предвиди колко паралелки трябва да се планират“.

До този момент осем столични училища са поискали да разкрият по една допълнителна паралелка за първи клас, каза още Кастрева.

Няколко училища вече са поискали и увеличение на децата в клас – от 24 на 26, което става с разрешение от Министерството на образованието. Според Ваня Кастрева това, заедно с разкриване на допълнителни паралелки частично ще реши проблема. До 17 часа днес, родители на приетите на първо класиране деца имат възможност да ги запишат. Свободните места за второто класиране ще бъдат обявени на 8 юни.

Репортаж на Поли Начева в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени