Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Един тон опасни отпадъци предадени в мобилен пункт в София

Столицата се включи в отбелязването на Деня на околната среда

| обновено на 05.06.20 в 16:45
Снимка: Евелина Стоянова

Един тон опасни отпадъци бяха предадени за няколко часа в мобилен пункт на Столичния инспекторат на улица „Париж“ №5 в София.

Инициативата е по повод Световния ден на околната среда.

На страницата на инспектората в интернет има информация за графика на Мобилния пункт, който посещава и районите в града.

Хора, които предадоха опасни отпадъци разказаха:

„Донесохме стари лекарства, защото се бяха натрупали…Силикони, лепила, домакински работи…Надявам се, че се рециклират по правилния начин“. 

Снимка: Евелина Стоянова

Инспекторите днес ще вършат работата си без да ползват автомобили, ще се придвижват пеша или с велосипеди, информира по-рано директорът на Инспектората Веска Георгиева:

„Всеки, който иска да се възползва, да предаде своите опасни отпадъци, като бои, лакове, лекарства, които не трябва да ги смесва  с битовите отпадъци, да заповяда. Всеки районен инспекторат е предвидил да отдели няколко часа и да облагороди в своя район предварително набелязано място, което е замърсено - да се изчисти, да се посадят цветя“.

„Ако гражданите решат да отделят от времето си, за да почистят или облагородят определено пространство, могат да получат от нас консумативи: чували, ръкавици... Може да им дадем и бои, четки. Могат да ни намерят и като позвънят на телефон 02 987 5555“, посочи Георгиева. 

В почистването на София днес ще се включат и деца с увреждания, а учениците от 6 -и и 7-и клас на столичното 120 училище ще пишат есе на тема „Как аз пазя природата“.

Снимка: Евелина Стоянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени