Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как партиите и институциите излизат от кризата

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Като цяло институциите повишиха доверието си, а българите започнаха малко повече да вярват на институциите и на управляващите. Това отчитат социолозите от „Маркет линкс“ в края на сегашния етап от кризата с коронавируса.

„Още в началото на кризата, когато и мерките тепърва влизаха в действие, започна процес на повишаване на доверието в управляващите. Не само в България, видяхме го и в други страни.

Това е инстинктът, когато сме изправени пред опасност ние като общност се сплотяваме около лидера, независимо дали го харесваме или не, защото той води в момента нашата общност напред и най-вече битката за оцеляване, в каквато бяхме поставени в една или друга степен“, отбеляза социологът Добромир Живков в предаването „Преди всички“.

В България, когато някой получи популярност, винаги се появяват съмнения и слухове, че ще гради политически проект, посочи още Живков относно доверието към оглавяващия Националния оперативен щаб за борба с коронавируса ген.-майор Венцислав Мутафчийски, което и през април, и през май е било високо. 

Политическите сили и дейци, които не са присъствали активно на сцената през този период, логично са загубили част от подкрепата и популярността си и това няма как да бъде избегнато, допълни социологът.

Готви ли Цветан Цветанов нов проект?

Публично не е афиширано подобно намерение, но от това, което наблюдаваме и в ГЕРБ, всички по някакъв начин привиждаме фигурата на Цветанов отзад, коментира социологът.

След напускането на Цветанов, оставането му в публичното пространство със заявка за аналитична работа, все пак оставя отворена вратата, смята Добромир Живков.

Той очаква в следващите месеци да бъде огласено и „официално заявление за стартиране на такъв политически проект“.

Имайки предвид историческия опит, трябва да се съмняваме, че подобен проект би постигнал по-сериозен политически успех. От друга страна обаче трябва да се имат предвид и организаторските качества на Цветан Цветанов, което му дава предимство, коментира още Живков.

Ситуацията в БСП по думите му е сложна. Преди карантината партията е била с изравнени електорални позиции с ГЕРБ.

Сега обаче БСП „не излиза в никак добра форма от тези три месеца, подкрепата на партията пада сериозно“, отчита Добромир Живков:

„Усещането е, че в БСП нещата не вървят добре, отлагане, забавяне на процесите. Малко или много усещане за липса на посока.“

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени