Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адв. М. Петрова: Здравните заповеди с неясен времеви обхват да бъдат отменени

За да бъде обявена извънредната епидемична обстановка, трябваше да има редица доклади, документи, най-малкото чисто формално оформени, които да анализират данни. За излизането от тази извънредна обстановка пък не е достатъчна само думата на премиера, а и чисто нормативни стъпки.

Това поясни пред „Хоризонт“ адвокат Мария Петрова, която бе част от разформирования Медицински експертен съвет към правителството в началото на кризата с коронавируса.

„Ако е обосновано защо сме в извънредна епидемиологична обстановка, с какво разпространението на заразата представлява опасност за общественото здраве, сега трябва да се представят данни, които да покажат, че тази опасност е преодоляна, че вече не съществува такава - трябва да се мотивират и Министерският съвет да вземе решение да се отменят тези мерки“, заяви Петрова в предаването „Преди всички“.

Много от заповедите, голяма част от които двусмислени, следва да бъдат отменени, защото нямат посочен времеви обхват, смята юристът:

„Тези от тях, които нямат изрично посочена такава дата, трябва да бъдат отменени“, посочи тя.

От юридическа и законова гледна точка карантината е за животните. Ние като хора оставаме в социална изолация, уточни Мария Петрова.

Колкото и да са порочни, заповедите трябва да се изпълняват. Тяхното действие обаче е занапред. Много хора са били объркани и не са знаели как да действат например относно карантината, каза адвокат Петрова.

„Както се забеляза във времето, очевидно Медицинският експертен съвет и неговата експертиза беше неособено угодна на политическата обстановка и конюнктура и това ни даде основание да не желаем да продължим под тази формална структура и „шапка“ на Министерския съвет да даваме своите съвети“, коментира още юристът. Съветът продължава да действа като неформална структура и да дава становища, допълни Мария Петрова. 

Цялото интервю е в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени