Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бундесбанк очаква свиване на германската икономика със 7,1% тази година

Икономиката на Германия ще се свие значително тази година и може да се нуждае от две години, за да компенсира тежката рецесия, причинена от коронавирусната пандемия, заяви в петък немската централна банка Бундесбанк.

По този начин тя се присъедини към редица други, които прогнозират само бавно икономическо възстановяване от провокираната от Covid-19 рецесия както в рамките на Германия, така и в цялата еврозона.

Най-голямата европейска икономика ще се свие със 7,1% през 2020 година въз основа на календарно коригирани данни и с 6,8% на некоригирана база, посочи Бундесбанк в своите шестмесечни прогнози.

Докладът на централната банка идва само дни, след като немското правителство одобри стимулиращ икономиката пакет от фискални мерки за 130 млрд. евро.

Прогнозите на Бундесбанк са до голяма степен в съответствие с оценките на правителството и на Съвета на икономическите експерти към него, които очакват спад на БВП с между 6% и 7%.

Голяма част от германската икономика беше затворена с месеци на фона на коронавирусната пандемия, но въведените ограничения вече започнаха да се премахват бавно.

За 2021 година Бундесбанк очаква икономиката на Германия да постигне растеж от 3,2%, а през 2020 г. - от 3,8 на сто.

"Публичните финанси дават значителен принос за започналото стабилизиране", заяви президентът на Бундесбанк Йенс Вайдман и добави: "Предложените от правителството нови стимули са подходящ в настоящата ситуация, като аз имам положителна оценка относно тази програма за икономическо стимулиране".

"Въпреки това все още има много висока степен на несигурност какво предстои за икономиката", посочи Вайдман.

Прогнозите на Бундесбанк идват само ден, след като Европейската централна банка намали своите, прогнозирайки спад на БВП на еврозоната от 8,7% през 2020 година като базова сценарий и спад с 12,6% при "най-тежкия" сценарий.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!