Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Рибарското селище край Бургас ще има културно-исторически комплекс

Модерен културно-исторически комплекс ще промени изцяло облика на Рибарското селище край Бургас. Той ще разполага с многофункционална зала и площадно пространство, където ще се осъществяват различни културни, образователни и развлекателни прояви.

Многофункционалната зала ще има конструкция, съставена предимно от дървени елементи, което ще спомогне тя да се вписва по един добър начин с архитектурата в Рибарското селище. Залата ще е с капацитет между 80 и 150 души и там ще се провеждат изложби, пленери, концерти и други дейности, които ще разкриват различни аспекти от живота и поминъка на рибарите в региона.

В комплекса ще се провеждат и обучения за деца, насочени към морето, риболова и водните спортове. Самите рибари от местната общност също ще бъдат активни и ще участват в различните инициативи.

Площадното пространство ще е ядрото на комплекса и през него ще се осъществяват връзките между всички функционални зони. От южната му страна то ще граничи с река Отманлийска, а в тази посока се открива добра гледка към Рибарското селище. Площадното пространство ще има алеи, детска площадка, зеленина и пикник зона.

Връзката на площада с морето ще е посредством амфитеатър, който ще се използва както за почивка и достъп до водни атракции, така и като сцена за по-малки прояви.

Културно-историческият комплекс се изгражда по Проект "Силата на водата. Подкрепа за повишаване потенциала на община Бургас като конкурентоспособна туристическа дестинация", финансиран по ОПРР 2014-2020.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна