Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Веселин Тодоров: 9% ДДС за книгите е в полза на читателите, не на издателите

Не се получават права за електронни книги, защото България е известна с пиратството

Веселин Тодоров
Снимка: БГНЕС

Издателите са донякъде доволни от намаляването на ДДС за книгите, защото са се надявали това да бъде трайна мярка, не временна. Това обясни в предаването "Хоризонт до обед" издателят Веселин Тодоров, представител на Асоциация "Българска книга" (АБК).

Това не е мярка, която ще даде повече пари на издателите. Поне ние, издателите, твърдим, че ще намалим цените на книгите с тези около 9%. Ползата за издателите ще бъде, че може би ще постигат по-големи тиражи, от което може би ще имат по-големи печалби, но със сигурност авторите ще получават по-високи хонорари, а читателите ще получават по-ниски цени на книгите. Това е нашата теза за това защо смятаме, че не е мярка, която да подпомогне издателите на книги, а мярка, която да подпомогне читателите и писателите“, коментира Тодоров пред БНР.

Щетите, които търпим от пиратството в Интернет, са по-големи от ползите, които може би ще получим от намаляването на ДДС, изтъкна Веселин Тодоров. Издателите се надяват след поредното спиране на незаконно разпространение на литературни произведения в Интернет от ГДБОП, темата да добие по-голям отзвук. 

„Каквото ГДБОП може да свърши, е свършено. Проблемът е, че законодателството не ни позволява лесно, след като свършат своята работа, да бъде започнато досъдебно производство от страна на прокуратурата и нарушителите да бъдат санкционирани. Нашата цел, на издателите, не е да бъде вкаран някой в затвора, а да се предотврати пиратството“, заяви Тодоров.

Директива на Европейския съюз от 2001 година за защита на авторското право все още не се прилага у нас. Издателите настояват това да се промени. За целта са подготвени и обсъдени съответните текстове с Дирекция "Авторско право" в Министерството на културата, поясни Тодоров.

Предложенията са ГДБОП и съдът да налагат обезпечителни мерки за предотвратяване на пиратство до приключване на евентуален съдебен процес. Тъй като делата продължават по няколко години, е важно не да се чака не резултатът от тях, а още преди началото му да могат да се наложат тези мерки, уточни Веселин Тодоров. 

Заради законодателните празноти някои нарушители успяват дори да осъдят страната ни в Европейския съд по правата на човека за накърнена свобода на словото. „И те, под прикритието на такива псевдопопулистки лозунги като свободата на словото, не само че свободно пиратстват, ами даже получават обезщетения за евентуални действия срещу тях.“

В много от европейските страни действат много строги регламенти. Нашите студенти там знаят какво се случва дори само ако четеш пиратско произведение, допълни издателят.

Носителите на правата за дадени заглавия от ЕС и САЩ отказват да ги дадат за електронните издания, защото България е известна със своето пиратство, подчерта Тодоров. „Така че ако има книги, които са само хартиени и не електронни, причината е пиратството, а не обратното.“

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна