Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силен ръст на "Уолстрийт" след изненадващо подобрение на заетостта в САЩ през май

Индексът DJIA нараства с близо 1000 пункта, а Nasdaq тества рекордния си връх от февруари

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пазарите на акции на "Уолстрийт" бележат силен ръст в края на седмицата, като индексът DJIA се повишава с близо 1000 пункта, а технологичният индекс Nasdaq Composite тества рекордния си връх от февруари след много по-силен от очакваното доклад за състоянието на пазара на труда в САЩ през май.

Според Министерството на труда американската икономика разкри 2,5 милиона нови работни места през миналия месец след рекордните съкращения на над 20 милиона американци през април, докато нивото на безработица се понижи изненадващо до 13,3%, след като през април достигна 14,7% - най-високо ниво след Втората световна война.

В комбинация с последните проучвания, показващи, че потребителското доверие и бизнес нагласите започнаха да стабилизират, макар и на по-ниски нива, днешният доклад за пазара на труда засили инвеститорските надежди, че икономиката на САЩ е започнала своя отскок след драматичния спад, провокиран от коронавирусната криза.

Индексът на сините чипове DJIA нараства с  малко под 1000 пункта (скок с 3,65%), широкият индекс S&P500 се повишава с 2,93%, а технологичният Nasdaq Composite се повишава с 2,12% и вече се търгува само на няколко пункта под неговия рекорден в историята връх от 9838,37 пункта, достигнат през февруари, преди коронавирусната пандемия да предизвика първоначален огромен шок на фондовите борси.

В подкрепа за силния подем на "Уолстрийт" е и ангажиментът на президента Тръмп, че той ще настоява за намаляване на данъка върху заплатите и за повече фискални стимули в предстоящия период.

Тръмп заяви, че мярката ще бъде "огромен" стимул за бизнеса и работниците, като посочи, че "след като вдигнем икономиката на крака, тя ще бъде много по-голяма и далеч по-добра от преди".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна