Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Борисов: Излязохме от кризата по-бедни, но живи и здрави

Дойде времето хората да се върнат на работа. БВП се прави с работа, не с лежане

Бойко Борисов
Снимка: Министерски съвет

Вирусът не е победен и въобще не е свършил. Надявам се, че с мерките, с дисциплината и с вече ясната стратегия, това че самите хора усвоиха правилата (дистанция, дезинфекция, внимание) - това е изключително важно да продължи.

Това каза премиерът Бойко Борисов пред предаването "Панорама" на БНТ.

Той коментира теорията, че е по-правилно да пуснем вируса, като цитира главният епидемиолог на Швеция, който заяви вчера, че е "сгрешил фатално и е признал, че се е объркал с предложението да не се налагат рестрикции заради коронавируса, като заради неговото решение много хора са умрели".

"Сега, когато имаме знанието от това, което се получи, със сигурност щях да приложа ограничения - не толкова сериозно, както в някои държави, но достатъчно твърди", продължи Борисов да цитира главния шведски епидемиолог.

"Точно това направих с моите колеги от щаба и от правителството. Нашите мерки бях първи, най-навременни и най-леки", подчерта българският премиер.

"Ние спазвахме и затискахме бързо клъстерите (със заразени) , които се появяваха, но и бързо отпускахме местата, където можеше, и за това излязохме и първи от строгите мерки", посочи Борисов.

"Няма учебник и литература, които да извадиш и да кажеш кое е правилно за Covid-19, ...няма такова правило. Издъниха се най-големите държави, измряха им хората – във Великобритания, САЩ, Русия , Бразилия те се издъниха. Ние първи си направихме облекла, маски, очила, лекарството, което казват, че приложено в болница върши най-добра работа. Първи заедно с Италия започнахме да правим плазма. Затова имаме и толкова много излекувани", коментира премиерът.

"Ние не затворихме хората вкъщи за разлика от другите държави".

На въпрос за рязкото сваляне на мерките, премиерът Борисов посочи, че това е ставало поетапно.

Той подчерта, че е дошло време работещи родители да се връща да работят. "Брутен вътрешен продукт се прави с работа, не с лежане и не само къде ще почиваме и колко ще почиваме, а с работа".

"Излязохме от кризата много по-бедни, но излязохме живи и здрави в огромната си част. Сега с работа и продължаваме напред", каза Борисов.

"Има толкова свободни медии, които сега се занимават с критика, аз ги подкрепям, но да видят големите държави, че гледат Бойко какво прави, не само съседите. Включително и Германия свали вчера ДДС-то за 6 месеца. Гърците видяха и кое свалиха - ДДС на ресторантите, защото кризата затвори ресторантите. За книгите това ми беше мечета отдавна да го направя", подчерта Борисов, коментирайки намаляването до 9% на ДДС за ресторанти и книги.

Той посочи, че държавата помага и на малкия и на средния, и на микробизнеса. "За да върви всичко това трябва да има енергийни ресурси, възможно най-евтини", каза Борисов, коментирайки договореното с "Газпром" намалените с 42% цени на газа.

Премиерът отново спомена инфраструктурните обекти: "Автомагистрала „Хемус“ - на 10 юни започваме Ботевград-Мездра и мисля, че при пълна мобилизация до края на годината можем да го изкараме. А тогава вече до Враца имаме четирилентов път. След 10 юни започваме два ЛОТ-а след Велико Търново. АМ „Струма“ – красота – най-големите тунели. Всичко работи", каза Борисов.

Където минават газопроводи, няма войни, всички имат интерес, геостратегически сме си на мястото. А „Белене“ ще стане огромен фантастичен проект, обясни Борисов.

„Ще видите и че Белене ще стане един фантастичен, огромен, много хубав проект. От тези, които са участниците на търга знам, че във всички случаи ще е много добро“.

Относно казуса с Васил Божков, премиерът Борисов посочи: "Взехме бизнеса на Божков в полза на държавата. От него съм получил само една пура и то в централата на ГЕРБ, никога не съм вземал пари".

"Защо хазартът да не е за българския спорт и спортисти. Сега стана това, преди 10 години не ни е било това приоритет", отбеляза премиерът.

Недовършеното съоръжение в защитена местност Алепу с голяма вероятност няма да се строи, посочи още Борисов. "Този първи етап е подпорна стена, а вторият етап е курортен комплекс, който с огромна степен на вероятност няма да се строи. Това ще стане едно прекрасно местообитание на птички“, отбеляза премиерът.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна