Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Денят е посветен на почитта към починалите

Черешова задушница е

Панихида на мястото на бившия концлагер край Ловеч в памет на избитите там без съд и присъда и на жертвите на комунистическия режим

| обновено на 06.06.20 в 15:22
Снимка: БГНЕС

Съботата преди големия християнски празник Петдесетница е отредена като ден за възпоменаване на душите на починалите.

На Черешова задушница, която отбелязваме днес, православните християни отправят молитви за своите починали близки.

Във всички храмове ще бъде отслужена заупокойна литургия, след която ще се направи и обща панихида в памет на мъртвите.

На Задушница православните християни правят помен, водени от увереността че смъртта е само преминаване от временния към вечния живот:

„В църквата паля свещи.“

„Раздава се храна, за да не ги забравим, защото ги обичаме.“

„Бог да прости греховете на мъртвите“, казаха миряни пред микрофона на БНР.


Църковната традиция повелява на този ден да се отправят възпоменателни молитви за покойниците в божия храм, обясни протойерей Илиян Алексиев, предстоятел на столичната църква „Рождество Богородично“:

„Да благослови свещеник чрез общата панихида виното, хляба и жито. След това посещаваме техните гробове да се помолим за тях с надеждата някой ден и ние, когато си отидем от този свят, да се съберем при Бог във вечността.“

Наред с молитвите за помен, църквата призовава хората да помагат на страдащите и бедните, като раздават храна и милостиня:

„Всички да се молят за душите и на нашите близки и на всички. Затова има и „задушница“ -  за душите“, казва отец Илиян Алексиев.

За Задушница в столицата и във всички по-големи градове общинската администрация осигурява допълнителни превозни средства на градския транспорт, за да може желаещите да посетят гробищните паркове.

Днес на Централните софийски гробища много хора палят свещи  и оставят цветя и череши за Задушница.

В Ловеч днес беше отслужена панихида на мястото на бившия концлагер "Слънчев бряг" край града.

На каменната кариера край Ловеч с панихида и поднасяне на цветя беше почетена паметта на жертвите от съществувалия там по времето на комунистическия режим концлагер „Слънчев бряг“.

Лагерът е съществувал между 1959  и 1962 г. като там  са въдворявани предимно политически затворници. Той е бил един от най-жестоките у нас по времето на тоталитарния режим и е бил известен като „лагера на смъртта“.

Според откритите документи на каменната  кариера умират 145 души, но за много други починали от зверски побои и непосилен труд  липсват свидетелства.

Панихидата в памет на жертвите беше отслужена по инициатива на кмета на Ловеч Корнелия Маринова.

„Беше една спонтанна идея, свързана със самия ден – Черешова задушница, с обстоятелството, че пандемията попречи да  организираме шествието, да се поклоним пред  паметта на невинно избитите там хора.

И понеже те нямат гроб ми се стори много уместно. Над 145 човека са по списък. Знаем със сигурност, че са не по-малко от 151, които са убити там без съд и присъда.

Това е денят, в който е  най-подходящо на това място, което те са издълбали със собствените си ръце, на каменната кариера „Слънчев бряг“ да запалим свещичка, да поднесем цветя в тяхна памет“, каза Маринова.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!