Eмисия новини
от 15.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Първи случай на незаконни мигранти в Кипър през коронавирусната пандемия

Първият случай на незаконно навлизане на мигранти в Кипър след началото на коронавирусната пандемия бе регистриран днес. Островната държава, Гърция и България искат от Европейската комисия нова клауза за действие при извънредни миграционни ситуации.

36 нелегални мигранти в две групи пристигнаха днес в Кипър от окупираната северна част на острова, пресичайки незаконно демаркационната „зелена линия”.

След залавянето им от кипърската полиция и извършените проверки, те бяха настанени в приемния център край Никозия, който вече е препълнен. В момента в него в палатки се намират около 700 души, много от които са от преди началото на коронавирусната карантина.

През последните две седмици в него се разразиха протести срещу продължителното задържане на търсещите убежище и лошите условия на живот.

Правителството на Кипър нееднократно заявява, че страната не е в състояние да приема повече мигранти, тъй като техният брой вече е достигнал 3,8% от населението ѝ.

Кипър, Гърция и България са изпратили общо писмо до Европейската комисия, с което искат в новия Европейски пакт за имиграцията и убежището да се включи клауза за действие при извънредни ситуации, съобщи гръцкото Министерство на миграцията и убежището.

Целта ѝ е да се засили капацитетът на страните от„първа линия” за ефективно управление и справяне с миграционни кризи.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от