Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

7 млн. са заразените с Covid-19 по света

| обновено на 07.06.20 в 09:41
Снимка: Pixabay

Заразените с коронавирус по света са над 7 млн., предаде Ройтерс. Броят на починалите надхвърли 400 хиляди. Заразата продължава да набира скорост в най-многолюдната страна в Латинска Америка – Бразилия.

За последното денонощие от Covid-19 в Бразилия са починали 904 души. Общо смъртните случаи в страната са вече близо 36 хил. За последните 24 часа са установени над 27 хил. нови заразени.

На този фон властите на Рио де Жанейро обявиха разхлабване на мерките за изолация. Частично се отварят баровете, ресторантите и търговските центрове. Освен в Латинска Америка епидемията продължава да набира скорост и в Индия.

Само за пет месеца от Covid-19 по света са починали повече хора, отколкото умират средно за  година от малария - една от най-смъртоносните инфекциозни болести, отбелязва Ройтерс.

Междувременно Китай съобщи, че планира да направи ваксината срещу Covid-19 достъпна за всички по света, след като приключи фазата по нейното тестване.


Броят на потвърдените случаи на зараза с коронавируса в Германия нарасна с 301 за последното денонощие до 183 979, предаде Ройтерс, като се позова на данни на Института за инфекциозни болести "Роберт Кох".

За последните 24 часа от Ковид-19 са починали 22 души, което прави общо 8668 в страната.

В САЩ има нови 749 жертви на коронавируса за последните 24 часа, предаде Франс прес, като се позова на данни на университета "Джонс Хопкинс".

С това общият брой на починалите в страната възлиза на 109 791, а на излекуваните е около 500 000 души. Заразените са над 1,9 милиона души. По време на пика на пандемията в средата на април в САЩ имаше около 3000 починали на ден.

В съседна Канада за последните 24 часа има нови 722 случая на зараза с коронавируса, предаде ТАСС. Общо заразените са 95 057. Починалите в Канада от началото на пандемията са 7773, като 90 процента са на възраст над 60 години. Оздравелите са 107,4 хиляди.

Дания отваря от утре басейните и спортните си зали, които бяха затворени заради епидемията от Covid-19, предаде Франс прес. Посещаването им обаче ще бъде при спазване на социална дистанция и добрата хигиена.

В страната бяха регистрирани около 12 000 случая на зараза, сред които 587 с летален изход.
От средата на април Дания започна да вдига наложените ограничения и бяха отворени училищата и детските ясли. Последва отваряне на малките магазини, после на търговските центрове и накрая на ресторантите и кафенетата.

От 15 юни страната отваря и границите си за германски, норвежки и исландски граждани, като отлага за края на лятото пускането на своя територия на граждани на други страни от ЕС и Обединеното кралство.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!